Pörssitiedote marraskuuta 12, 1999 03.00.00 ip. CET

METSO VAHVISTAA VAIHDELIIKETOIMINTAANSA

Metso-konserni on sopinut ostavansa pääosan Santasalo-JOT-konsernin vaihdeliiketoiminnasta. Liiketoiminnan on suunniteltu siirtyvän 30.12.1999 alkaen. Ostettavan toiminnan liikevaihto on lähes 47 miljoonaa euroa (280 milj mk). Kauppahinta on noin 40 miljoonaa euroa, josta liikearvon osuus on noin 6 miljoonaa euroa.

Nyt hankittava liiketoiminta kasvattaa Metson vaihdeliiketoiminnan vuositasolla lähes 120 miljoonaan euroon (noin 700 milj. markkaan). Metson vaihdeliiketoiminnasta tulee näin alan suurimpia valmistajia maailmassa. Osaamista täydentävät uudet tuotteet mahdollistavat esimerkiksi kuitu- ja paperinvalmistuslinjaan toimitettavat yhtenäiset käyttöjärjestelmät.

"Uusi liiketoiminta tuo meille vahvaa alan osaamista", sanoo Metson vaihde- ja komponenttiryhmästä vastaava Tapani Vainio-Mattila. "Haemme kasvua, joka perustuu sisäisiin toimituksiin Metson strategisille ydinalueille eli paperi- ja kuitutekniikan sekä kivenmurskauksen alueille, ja toisaalta uuteen liiketoimintaan kuten esimerkiksi tuulivoiman rakentamiseen. Lisäksi saamme Metsosta synergiaetuja automaation hyödyntämiseen."

Santasalo-JOT–konserniin kuuluvan Santasalo Oy:n kanssa tehtyyn kauppaan kuuluvat yhtiön Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Pohjois-Amerikassa sijaitsevat tuotekehitys-, valmistus-, myynti- ja huoltotoiminnot sekä yhtiön toiminimi Santasalo. Toimintojen mukana siirtyy Metso-konserniin noin 405 henkilöä vanhoina työntekijöinä. Metson Parkanossa sijaitseva hammaspyörien valmistus, jonka liikevaihto on 40 Mmk ja henkilöstömäärä 68, liitetään tässä yhteydessä osaksi Vaihteet ja komponentit –ryhmää, jonka nimeksi tulee Santasalo.

Kaupan yhteydessä on myös sovittu maailmanlaajuisesta vaihteiden myynti- ja jakeluyhteistyöstä Santasalo Oy:stä kolmanneksen omistavan SEW-Eurodriven kanssa. Yhteistyösopimus SEW-Eurodriven kanssa tuo Metson vaihdeliiketoiminnalle tehokkaan jakelukanavan.

SEW-Eurodrive on maailmanlaajuisesti toimiva moottoreiden, vaihteiden ja ohjausjärjestelmien valmistaja, jonka liikevaihto oli 800 miljoonaa euroa (noin 4,8 mrd markkaa) ja henkilöstön määrä 6 800 vuonna 1998. Yhtiöllä on tuotantolaitokset viidessä maassa sekä kattava kokoonpano- ja jakeluverkosto kautta maailman.

Metso in Twitter