Pörssitiedote joulukuuta 12, 2001 08.42.24 ap. CET

METSO MINERALS LUOPUU YDINLIIKETOIMINNAN ULKOPUOLISISTA TOIMINNOISTA JA PÄÄLLEKKÄISISTÄ TUOTANTOYKSIKÖISTÄ

Metso-konsernin kiven ja mineraalien käsittelyn liiketoiminta-alue Metso Minerals on tehnyt ensimmäiset päätökset ydinliiketoiminnan ulkopuolisista toiminnoista luopumisesta ja päällekkäisten tuotantoyksiköiden purkamisesta ostettuaan syyskuussa ruotsalaisen Svedala Industri AB:n. Toimenpiteillä parannetaan maailmanlaajuisesti toimivan liiketoiminta-alueen tuotannollista ja toiminnallista tehokkuutta. Myytävät tai purettavat toiminnot työllistävät noin 600 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 50 miljoonaa euroa vuonna 2000.

Ydinliiketoiminnan ulkopuolisista yksiköistä myydään erikoispumppuja valmistava hollantilainen Robot Pumps; Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa toimiva japanilaisia mobiilinostureita edustava Kranlyft sekä säiliöautojen erikoisrakenteita valmistava ruotsalainen Interconsult. Yksiköt siirtyivät Metso Mineralsille Svedala-kaupan seurauksena. Ne työllistävät yhteensä noin 280 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 45 miljoonaa euroa vuonna 2000. Metso Minerals on jo aloittanut ostajien etsinnän yksiköille.

Metso Minerals on tehnyt myös ensimmäiset päätökset järjestää uudelleen tuotantokapasiteettiaan USA:ssa. Mineraalien käsittelyn liiketoimintalinja myy pennsylvanialaisen Hodgen valimon, alabamalaisen Thomasin valimon ja kansasilaisen McNallyn konepajan. Myytävät yksiköt ovat valmistaneet komponentteja lähinnä Metson omiin tarpeisiin. Yksiköt työllistävät yhteensä noin 230 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 30 miljoonaa euroa vuonna 2000.

Murskaus ja seulonta -liiketoimintalinja on sulkemassa kahta tuotantoyksikköä rationalisoidakseen tuotantoaan USAssa ja parantaakseen toimintojensa kilpailukykyä. Tuotantoyksiköt sijaitsevat Etelä-Carolinan Columbiassa ja Middleborossa Massachusettsissa. Yksiköt ovat valmistaneet kiinteitä ja mobiiliseuloja, joiden tuotanto siirretään Metso Mineralsin tuotantoyksikköön Pohjois-Carolinan Gastoniaan. Yksiköiden palveluksessa on noin 100 henkilöä

Metso-konserni on prosessiteollisuuden koneiden ja järjestelmien maailmanlaajuinen toimittaja. Konsernin ydinliiketoimintoja ovat kuitu- ja paperiteknologia (Metso Paper), kiven ja mineraalien käsittely (Metso Minerals) sekä automaatio- ja säätöteknologia (Metso Automation). Vuonna 2000 Metso-konsernin liikevaihto oli 3,9 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 22 000. Metson osakkeet noteerataan Helsingin ja New Yorkin pörsseissä.

Metso osti 14.9.2001 ruotsalaisen kiven ja mineraalien käsittelylaitteiden ja huoltopalveluiden toimittajan Svedala Industri AB:n. Metson ja Svedalan yhdistetty liikevaihto on noin 5,4 miljardia euroa (vuonna 2000) ja henkilöstön määrä yhteensä noin 32 000.

Metso in Twitter