Pörssitiedote joulukuuta 18, 2001 01.12.13 ip. CET

METSO TOIMITTAA STORA ENSOLLE MAAILMAN SUURIMMAN SANOMALEHTIPAPERIN VALMISTUSLINJAN

Metso Paper toimittaa Stora Enson Langerbruggen tehtaalle Belgiaan maailman suurimman sanomalehtipaperin valmistuslinjan. Valmistuslinja nro. 4 käynnistyy kesäkuussa 2003 ja tuottaa vuodessa 400 000 tonnia 45 g/m2-painoista sanomalehtipaperia. Tilaus, johon sisältyy myös rullain tehtaan PK 3 -koneelle, on arvoltaan yli 110 miljoonaa euroa.

Metso Paperin toimituspakettiin sisältyy myös jumborullan kuljetusvaunu, paperikoneen prosessi-ilma- ja ajettavuusjärjestelmät sekä komponentit, hylkypulpperit, prosessivesien käsittelyjärjestelmä, kaksi pituusleikkuria ja jälkileikkuri. Metso Automation toimittaa koko uuden tehtaan DCS-ohjausjärjestelmän. Metso Drives toimittaa paperikoneen mekaaniset käyttölaitteet. Toimitettavan paperikoneen viiran leveys on 11,1 m ja paperiradan leveys rullaimella 10,4 m. Koneen rakennenopeus on 2 000 m/min.

Metso Paper on toimittanut Stora Ensolle vuosien mittaan lukuisia koneita ja laitteita. Näistä merkittävimpiä ovat Saksassa Sachsen Papier Eilenburgin PM 1, joka on maailman nopeimpia sanomalehtipaperikoneita (1728 m/min) sekä Kanadassa Port Hawkesbury PM 2, joka on maailman nopein SC-paperikone (1703 m/min). Kuluvan vuoden toimituksiin kuuluvat mm. merkittävät uudistukset Oulun tehtaan PK 6:lle ja Anjalan PK 2:lle sekä uusi sellunkuivatuslinja Kaukopään tehtaalle Imatralle.

Stora Enso on integroitu metsäteollisuusyhtiö, joka tuottaa aikakauslehtipapereita, sanomalehtipaperia, hienopapereita ja pakkauskartonkeja, joissa kaikissa yhtiö on markkinajohtaja maailmassa. Stora Ensolla on myös mittavaa sahateollisuutta. Vuonna 2000 Stora Enson myynti oli 13 miljardia euroa ja tuotantokapasiteetti noin 15 miljoonaa tonnia paperia ja kartonkia. Yhtiön palveluksessa on noin 45 000 ihmistä yli 40 maassa ja sen osakkeet noteerataan Helsingin, New Yorkin ja Tukholman pörsseissä. Sanomalehtipaperin tuotannossa Stora Enso on 3,3 miljoonan tonnin kapasiteetillaan Euroopan suurin ja koko maailmassa kolmanneksi suurin tuottaja. Sanomalehtipaperitehtaita yhtiöllä on yhdeksän, Suomessa (3), Ruotsissa (2), Saksassa (2), Belgiassa (1) ja Kanadassa (1).

Metso-konserni on prosessiteollisuuden koneiden ja järjestelmien maailmanlaajuinen toimittaja. Konsernin ydinliiketoimintoja ovat kuitu- ja paperiteknologia (Metso Paper), kiven ja mineraalien käsittely (Metso Minerals) sekä automaatio- ja säätöteknologia (Metso Automation). Vuonna 2000 Metso-konsernin liikevaihto oli 3,9 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 22 000. Metson osakkeet noteerataan Helsingin ja New Yorkin pörsseissä.

Metso osti 14.9.2001 ruotsalaisen kiven ja mineraalien käsittelylaitteiden ja huoltopalveluiden toimittajan Svedala Industri AB:n. Metson ja Svedalan yhdistetty liikevaihto on noin 5,4 miljardia euroa (vuonna 2000) ja henkilöstön määrä yhteensä noin 32 000.

Metso in Twitter