Pörssitiedote helmikuuta 8, 2006 12.15.17 ip. CET

Metso ostaa Aker Kvaernerin Pulping ja Power -liiketoiminnan

Metso ja Aker Kvaerner ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka mukaan Metso ostaa kokonaisuudessaan Aker Kvaernerin Pulping ja Power -liiketoiminnan. Yritysoston toteutuminen edellyttää mm. Metson due diligence -prosessin valmistumista ja lopullisen kauppasopimuksen allekirjoittamista. Osapuolten tavoitteena on allekirjoittaa tämä sopimus huhtikuun 2006 puoleenväliin mennessä. Kaupan lopullinen toteutuminen edellyttää tarvittavien viranomaislupien saamista. Sovittu velaton kauppahinta on 335 miljoonaa euroa, joka täsmentyy ostohetken tasearvojen perusteella.
 
Yritysosto täydentää Metso Paperin Kuidut-liiketoimintalinjan tuotevalikoimaa Aker Kvaernerin teknologioilla. Kaupan toteutuessa Metso Paper pystyy toimittamaan kaikki moderneissa sellutehtaissa tarvittavat, huipputeknologiaa edustavat ydinprosessit mukaanlukien sellulinjat, kemikaalien talteenoton ja massan- ja paperinvalmistuksen energiantuotannon. Kaupan myötä Metso Paper vahvistaa laajaa ja kehittynyttä tuote- ja elinkaaripalvelutarjontaansa sekä palvelukykyään maailmanlaajuisesti.
 
"Tämä yrityskauppa sopii hyvin kannattavan kasvun strategiaamme. Kokonaisten sellutehdasprosessien kysyntä on viime vuosina kehittynyt suotuisasti, erityisesti Etelä-Amerikassa ja Aasiassa, ja odotamme tämän positiivisen kehityksen jatkuvan. Koemme, että Aker Kvaernerin Pulping ja Power -liiketoiminnan ostaminen on erinomainen tilaisuus täydentää omaa teknologiapohjaamme ja asiakaspalveluamme kemikaalien talteenotossa ja lehtipuusellua tuottavissa prosesseissa," Metso Paperin toimitusjohtaja Risto Hautamäki toteaa. "Nykyään asiakkaat odottavat yhä useammin yhdeltä toimittajalta kokonaisia massanvalmistuksen ratkaisuja. Metso Paperin ja Aker Kvaernerin teknologioiden yhdistäminen vastaisi heidän näitä vaatimuksiaan. Myös tutkimus- ja kehitystoiminnassa sekä esimerkiksi logistiikassa ja ostotoiminnassa on synergiamahdollisuuksia."
 
Aker Kvaernerin Pulping ja Power -liiketoiminta työllistää noin 2 000 henkilöä. Sen päätoimipisteet ovat Ruotsissa, Suomessa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Japanissa ja Brasiliassa. Vuonna 2005 liiketoiminnan liikevaihto oli 565 miljoonaa euroa ja liikevoitto allokoitujen konsernikustannusten jälkeen 35 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan tilauskanta 31.12.2005 oli 600 miljoonaa euroa.
 
Metso Paperin Kuidut-liiketoimintalinja toimittaa massa- ja paperiteollisuudelle kemiallisen-, mekaanisen- ja kierrätysmassan käsittelyyn liittyviä teknologioita ja palveluita. Vuonna 2005 liiketoimintalinjan liikevaihto oli 489 miljoonaa euroa. Sen palveluksessa on noin 2 000 työntekijää. Päätoimipaikat ovat Suomessa ja Ruotsissa.
 
Aker Kvaerner on yksi maailman suurimmista öljy-, kaasu- ja prosessiteollisuuden toimittajista. Vuonna 2004 yritys työllisti 22 000 henkilöä ja sen liikevaihto oli 3,7 miljardia euroa.
 
Metso on kansainvälinen teknologiakonserni, jonka liikevaihto vuonna 2005 oli noin 4,2 miljardia euroa. Metson 22 000 työntekijää yli 50 maassa palvelevat asiakkaita massa- ja paperiteollisuudessa, kiven- ja mineraalienkäsittelyssä, energiateollisuudessa sekä valituilla muilla teollisuudenaloilla. Metso Paperin liikevaihto vuonna 2005 oli 1,7 mrd euroa .
 
www.akerkvaerner.com
www.metso.com
 
 

Metso in Twitter