Pörssitiedote toukokuuta 27, 2008 01.00.00 ip. CET

Metso ostaa LignoBoost AB:n

Metso Oyj Lehdistötiedote 27.5.2008 klo 13
 
Metso ja STFI-Packforsk AB ovat allekirjoittaneet ruotsalaisen tutkimus- ja kehitysyhtiö Lignoboost AB:n osakkeiden ostamista koskevan sopimuksen, joka käsittää kaikki teollisoikeudet sekä LignoBoost-tuotemerkin ja siihen liittyvän tietotaidon. Sopimukseen ei sisälly henkilöstö eikä toimitilat. Lisäksi Metso ja STFI-Packforsk ovat allekirjoittaneet LignoBoost-teknologiaa koskevan tutkimus- ja kehityssopimuksen. Molemmat sopimukset astuvat voimaan välittömästi. Sopimusten arvoa ei julkisteta. Ostettu yhtiö tulee osaksi Metso Poweria, joka kuuluu Metso Paper -liiketoiminta-alueeseen.
 
Lignoboost AB:n ostaminen on osa Metson kannattavan kasvun strategiaa ja se avaa mielenkiintoisia biopolttoaineisiin liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia erilaisissa selluprosesseissa.
 
"Meistä on merkittävää saada omistukseemme prosessi, jolla on hyvät tulevaisuudennäkymät. Se täydentää nykyistä tuotevalikoimaamme erinomaisella tavalla. Metson tapaisella maailmanlaajuisesti toimivalla yhtiöllä on parhaat edellytykset kaupallistaa edelleen LignoBoost-teknologiaa teollisiin tarkoituksiin", sanoo Metso Power -liiketoiminnan johtaja Lennart Ohlsson.
 
LignoBoost-teknologiassa puun ainesosa ligniini erotetaan selluprosessissa käytetyistä kemikaaleista. Erotettu ligniini voidaan käyttää biopolttoaineena korvaamaan hiili ja öljy esimerkiksi sellutehtaan voimantuotannossa tai meesauunissa. LignoBoost-teknologia tarjoaa Metson asiakkaille mahdollisuuden kasvattaa sellutehtaan kapasiteettia ja tehdä sellutehtaasta merkittävä energiantuottaja. Erotettu ligniini kiinnostaa muovin, hiilikuitujen ja kemikaalien raaka-aineena myös muita prosessiteollisuuksia.
 
LignoBoost-teknologia on osoittanut teknisen kypsyytensä useiden vuosien tutkimuksissa ja laboratoriotesteissä sekä teollisuusmittakaavaisessa koelaitoksessa, joka on integroitu Nordic Paper - Bäckhammarin selluprosessiin Ruotsin Kristinehamnissa. Koelaitos jää STFI-Packforskin omistukseen.
 
Ennen kauppaa Lignoboost AB oli STFI-Packforsk AB:n tytäryhtiö. STFI-Packforsk AB on yksi maailman johtavia tutkimus- ja kehitysyhtiöitä sellu-, paperi- ja pakkausteollisuuden sekä graafisella alalla. Tytäryhtiöt mukaan lukien STFI-Packforsk AB:n vuotuinen liikevaihto on noin 33 miljoonaa euroa. Lignoboost AB perustettiin vuonna 2006 seitsemän vuoden mittaisen STFI-Packforskin tutkimusprojektin jälkeen ja yhtiön tarkoituksena on ollut markkinoida ja kaupallistaa LignoBoost-teknologia myymällä lisenssejä selluteollisuudelle.
 
Metso on kansainvälinen teknologiakonserni, jonka liikevaihto vuonna 2007 oli yli 6 miljardia euroa. Metson yli 27 000 työntekijää noin 50 maassa palvelee asiakkaita massa- ja paperiteollisuudessa, kiven- ja mineraalienkäsittelyssä, energiateollisuudessa sekä valituilla muilla teollisuudenaloilla. www.metso.com
 
Lisätietoja lehdistölle:
Ulf Bergström, johtaja, Service, Metso Power, Göteborg, puh. +46 706 091290
Kari Kuukkanen, Teknologiajohtaja, Metso Power, Tampere, puh. 0400 623 059
 

Metso in Twitter