Lehdistötiedote lokakuuta 14, 2011 09.00.00 ap. CET

Metso toimittaa Valiolle biomassaa hyödyntävän höyrykattilalaitoksen Lapinlahden juustotehtaan yhteyteen

Metso Oyj:n lehdistötiedote 14.10.2011 klo 09:00 paikallista aikaa

Metso toimittaa höyrykattilalaitoksen Valion Lapinlahden tuotantolaitosten yhteyteen. Kattilalaitoksen toimittaa Metson ja Wärtsilän yhteisyritys MW Power. Toimitus sisältää kattilaitoksen lisäksi kaikki tarvittavat asennukset ja käyttöönoton sekä Metso DNA -automaatiojärjestelmän. Tilauksen arvoa ei julkisteta.

Rakennettava kattilalaitos tuottaa Valion Lapinlahden maidonjalostuslaitoksen tarvitseman höyry- ja lämpöenergian. Polttoaineenaan laitos käyttää puuhaketta ja turvetta. Puuhaketta voidaan käyttää 100-prosenttisesti, mutta alkuvaiheessa sen osuus tulee olemaan 50-60 % ja tätä pyritään nostamaan vaiheittain.

"Valio investoi energiatuotantorakenteen kehittämiseen ja jäte-energiavirtojen hyötykäyttöön tavoitteenaan energiatehokkuus, vähäpäästöisyys ja kotimaisten polttoaineiden käytön lisääminen. Kotimaisen polttoaineen käyttö hyödyttää myös alueellisia toimijoita", kertoo tekninen päällikkö Esa Mäkipelto Valiolta.

"Laitoksen suunnittelussa on erityisesti otettu huomioon laitoksen korkea käytettävyys, joustavuus sekä tehtaan tuotannon  turvaaminen kaikissa olosuhteissa muuttuvilla polttoainemarkkinoilla. Myös höyryntuotannon hyötysuhde paranee merkittävästi, kun vanha purettava kattila korvataan uudella nykyaikaisella biomassaa käyttävällä kattilalla", tuotelinjajohtaja Olli Elo MW Powerista jatkaa.

Laitos valmistuu keväällä 2013. Tilaus sisältyy Energia- ja ympäristöteknologian vuoden 2011 kolmannen vuosineljänneksen saatuihin tilauksiin.

Teknistä tietoa

Rakennettavan kattilalaitoksen vuotuiset käyttötunnit ovat noin 8500 h ja tuotettu prosessihöyryn määrä noin 140 GWh/a. Kattila perustuu Metso Powerin patentoimaan HYBEX-leijupetitekniikkaan, joka mahdollistaa monipuolisen polttoainevalikoiman käytön. Kattilateho on 20,0 MWth ja toimitukseen sisältyvän uuden varakattilan teho on 12,4 MWth. Erityisesti kattilaratkaisussa ja automaatiossa on kiinnitetty huomioita laitoksen kuormanmuutostilanteisiin, koska tehtaan höyryntarve vaihtelee huomattavasti prosessin luonteesta johtuen.

Valio on Suomen suurin maidonjalostaja, jolla on Suomessa 15 tuontantolaitosta. Lapinlahden tehdas on Valion suurin juustola, jossa valmistetaan juustoja ja heravalmisteita.Kattilaitoksen lisäksi Valio investoi parhaillaan Lapinlahdelle rakennettavaan uuteen jauhetehtaaseen. Jauhetehtaassa valmistetaan vähämineraalisia herajauheita, joiden kysyntä on maailmalla kasvussa. Herajauheita käytetään muun muassa lastenruokateollisuuden raaka-aineina. Lapinlahden tehdas työllistää noin 280 henkilöä ja on yksi alueen merkittävimpiä työllistäjiä.

MW Power on Metson ja Wärtsilän yhteisyritys, joka toimittaa keskisuuren ja pienen kokoluokan voima- ja lämpölaitoksia uusiutuville polttoaineille. Ratkaisuissamme yhdistyy paras teknologia, toimitusvarmuus ja kattava huoltotoiminta. www.mwpower.fi

Metso on kansainvälinen teknologiakonserni, jonka erikoisosaamista ovat kestävät teknologia- ja palveluratkaisut kaivos-, maarakennus-, voimantuotanto-, automaatio-, kierrätys- sekä massa- ja paperiteollisuudelle. Metso työllistää noin 29 000 osaajaa yli 50 maassa. www.metso.com

Lisätietoja antavat:

Olli Elo, tuotelinjajohtaja, Voimantuotanto-liiketoimintalinja, MW Power, Metso, puh. 040 556 5504

Esa Mäkipelto, tekninen päällikkö, Valio Oy, puh. 050 384 0831 

Metso Twitterissä