Lehdistötiedote syyskuuta 8, 2011 01.00.00 ip. CET

Metson toimittama lämpölaitos Kotkan Energialle Karhulaan lisää uusiutuvan energian osuutta kaukolämmön tuotannossa

Metso Oyj:n lehdistötiedote 8. syyskuuta 2011 klo 13:00 paikallista aikaa

Metso toimittaa Kotkan Energialle Bioheat-lämpölaitoksen kaukolämmön tuotantoon Kotkaan, Karhulan kaupunginosaan. Lämpölaitoksen toimittaa Metson ja Wärtsilän yhteisyritys MW Power. Tilauksen arvoa ei julkisteta.

Valmistuttuaan laitos tuottaa kuumaa vettä Kotkan kaukolämpöverkkoon sekä toimii huippu- ja varalämpölaitoksena pakkaskaudella. Lisäksi se korvaa öljy- ja maakaasulaitoksilla tuotettua lämpöenergiaa sekä parantaa toimitusvarmuutta. Bioheat-lämpölaitosten toiminta perustuu patentoituun BioGrate-polttotekniikkaan, joka soveltuu kosteiden puupohjaisten polttoaineiden kuten metsähakkeen hyödyntämiseen. Polttoaineen kosteusprosentti voi olla jopa 67 %. Polttoprosessin hyötysuhde on korkea ja syntyvät typpioksidi- ja hiilidioksidipäästöt ovat erittäin vähäisiä.

Polttoaineena laitos käyttää lähiseudulta hankittavaa puupohjaista biomassaa kuten metsähaketta ja puun kuorta. Laitoksen lämpöteho on 18 MW. Toimitus on avaimet käteen -toimitus, sisältäen prosessilaitteet, rakennukset ja asennustyöt.

"Uusi biolämpökeskus parantaa lämmön toimitusvarmuutta Karhulan alueella ja lisää uusiutuvan energian osuutta kaukolämmön tuotannossa. Lisäksi riippuvuus öljyn ja maakaasun hintojen vaihteluista kaukolämmön tuotannossa vähenee. Säästämme myös päästöoikeuksissa CO2 päästöjen vähentyessä", sanoo Kotkan Energian tuotantojohtaja Sami Markkanen. "MW Powerin ratkaisu osoittautui kokonaistaloudellisesti edullisimmaksi. Laitostoimittajan valintaan vaikuttivat varsinaisen laitosinvestoinnin lisäksi muun muassa tarjotun teknisen ratkaisun hyödyt, laitoksen hyötysuhde, käytettävyys, arvioidut käyttökustannukset sekä aikaisemmat referenssit ja projektiin esitettyjen ihmisten osaaminen", Sami Markkanen jatkaa.

Lämpölaitos valmistuu loppuvuodesta 2012. Tilaus sisältyy Energia- ja ympäristöteknologian vuoden 2011 kolmannen vuosineljänneksen saatuihin tilauksiin.

MW Power rakentaa parhaillaan yhdeksää voima- tai lämpölaitosta Euroopan alueella. Suomessa Kotkan kanssa vastaanvanlaisia laitoksia on asennusvaiheessa myös Virroilla ja Suonenjoella. MW Power on toimittanut Bioheat-lämpölaitoksen kaltaisia lämpölaitoksia Pohjois-Eurooppaan ja Venäjälle vuodesta 1994 saakka.

Teknistä tietoa

Toimitus tulee sisältämään uusimman version patentoidusta BioGrate-arinasta syöttölaitteineen. Jatkuvan asiakaslähtöisen tuotekehityksen myötä Biograte-ratkaisulla voidaan käyttää entistä laajempaa polttoainevalikoimaa, paikallisten olosuhteiden mukaan. Tuotekehityksen kantavana ajatuksena on ollut paras mahdollinen energiatehokkuus, alhaiset käytön aikaiset kustannukset, helppo huollettavuus ja asiakkaan kannalta edullisimman polttoaineen käytön mahdollistaminen.

Kotkan Energia Oy on Kotkan kaupungin kokonaan omistama energiayhtiö. Yrityksen liiketoiminta jakautuu energian tuotantoon ja kaukolämpöpalveluihin. Kotkan Energia Oy:n päätuotteita ovat kaukolämpö, teollisuushöyry ja sähkö sekä jätteiden hyötykäyttöpalvelu.

MW Power on Metson ja Wärtsilän yhteisyritys, joka toimittaa keskisuuren ja pienen kokoluokan voima- ja lämpölaitoksia uusiutuville polttoaineille. Ratkaisuissamme yhdistyy paras teknologia, toimitusvarmuus ja kattava huoltotoiminta. www.mwpower.fi

Metso on kansainvälinen teknologiakonserni, jonka erikoisosaamista ovat kestävät teknologia- ja palveluratkaisut kaivos-, maarakennus-, voimantuotanto-, automaatio-, kierrätys- sekä massa- ja paperiteollisuudelle. Metso työllistää noin 29 000 osaajaa yli 50 maassa. www.metso.com

Lisätietoja antavat:

Teemu Koskela, myyntijohtaja, Voimantuotanto-liiketoimintalinja, MW Power, Metso, puh. 050 400 8721

Sami Markkanen, tuotantojohtaja, Kotkan Energia Oy, puh. 044 709 9428 

Metso Twitterissä