Lehdistötiedote helmikuuta 2, 2012 10.00.00 ap. CET

Metso toimittaa Suomen suurimman pellettilämpölaitoksen Tampereen Energiantuotanto Oy:lle

Metso Oyj:n lehdistötiedote 02.02.2012 klo 10:00 paikallista aikaa

Metso toimittaa pellettilämpölaitoksen Tampereen Energiantuotanto Oy:lle Tampereen Sarankulmaan. Laitoksen toimittaa Metson ja Wärtsilän yhteisyritys MW Power. Toimitus käsittää täydellisen avaimet käteen -kattilalaitosratkaisun, mukaan lukien kaiken tarvittavan laitteiston ja  käyttöönoton. Saatu tilaus on suurin pellettiä hyödyntävä laitos Suomessa ja sen teknologinen ratkaisu on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Tilauksen arvoa ei julkisteta.

Lämpölaitos toimii huippukuorma- ja varalaitoksena ja korvaa nykyisin käytössä olevien öljy- ja kaasukäyttöisten kattilalaitosten käyttöä. Laitoksen pääpolttoaineena on puupelletti ja sen lämpöteho on 33 MW. Vanhan kattilakannan korvaaminen uudella modernilla pellettikattilalla vähentää merkittävästi kaukolämmön lämpökeskusten tuotannon CO2-päästöjä.

"Yhteistyömme MW Powerin kanssa on ollut sujuvaa. Kun asiat alkoivat laitoksen teknologian suhteen loksahtaa paikoilleen, oli selvää, että MW Power on meille oikea kumppani juuri tämän haasteellisen hankkeen toteuttamiseen. Meille oli myös tärkeää, että toimittaja sitoutuu hankkeeseen tarvittavin resurssein. Hanke tuo uudenlaista osaamista Suomeen ja Tampereen Energiantuotanto Oy haluaa olla eturintamassa kestävän energiantuotannon saralla. Kaukolämpö on aina ollut tehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto ja sitä se tulee olemaan myös tulevaisuudessa", kertoo kehityspäällikkö Timo Heinonen Tampereen Energiantuotanto Oy:stä.

"Uuden teknologian tuominen markkinoille ensimmäistä kertaa on innostavaa ja kaupallinen menestys on tietysti perimmäinen tavoite. Aikaisemmin huippukuormalaitoksissa on hyödynnetty teknologian puuttumisen vuoksi fossiilisia polttoaineita. Tampereen Energiantuotanto Oy:lle  toimitettavan laitoksen tekninen ratkaisu tuo uudenlaisia mahdollisuuksia suomalaisen kaukolämmön tuotantorakenteen muuttamiseen kohti kestävän kehityksen mukaisia tavoitteita", vahvistaa lämpölaitosten myynnistä vastaava Teemu Koskela MW Powerista.

Uuden laitoksen lämmöntuotanto aloitetaan vuoden 2012 lopulla. Tilaus sisältyy Massa, paperi ja voimantuotannon vuoden 2012 ensimmäisen vuosineljänneksen saatuihin tilauksiin.

Tekniset tiedot

Tampereen Energiantuotanto Oy:n  pellettilämpölaitos hyödyntää ratkaisua, jossa pölypolttoteknologia yhdistetään MW Powerin kattilaosaamiseen. Pellettipolttoaine jauhetaan pölyksi erillisillä jauhinmyllyillä, jonka jälkeen pöly käsitellään ja poltetaan kattilassa pölypolttimella. Polttoprosessin säädettävyys on huomattavan suuri ja pölymäisellä polttoaineella lämpöä tuotetaan puhtaasti, energiatehokkaasti ja joustavasti. Pölypolttoon perustuva pellettien hyödyntäminen on uutta Suomessa, Ruotsissa sitä on hyödynnetty MW Powerin toimesta pienemmässä mittakaavassa.

Tampereen Energiantuotanto Oy kuuluu Tampereen Sähkölaitos -yhtiöihin ja vastaa konsernin sähkön ja kaukolämmön tuotannosta, ylläpidosta ja kehittämisestä. Uusiutuvan energian osuuden kasvattaminen on osa Tampereen Sähkölaitos -yhtiöiden strategiaa. www.sahkolaitos.fi

MW Power on Metson ja Wärtsilän yhteisyritys, joka toimittaa keskisuuren ja pienen kokoluokan voima- ja lämpölaitoksia uusiutuville polttoaineille. Ratkaisuissamme yhdistyy paras teknologia, toimitusvarmuus ja kattava huoltotoiminta. www.mwpower.fi

Metso on kansainvälinen teknologiakonserni, jonka erikoisosaamista ovat kestävät teknologia- ja palveluratkaisut kaivos-, maarakennus-, voimantuotanto-, automaatio-, kierrätys- sekä massa- ja paperiteollisuudelle. Metso työllistää noin 29 000 osaajaa yli 50 maassa. www.metso.com

Lisätietoja:

Teemu Koskela, myyntipäällikkö, Voimantuotanto-liiketoimintalinja, Metso, puh. 050 400 8721

Jussi Orhanen, teknologiajohtaja, Voimantuotanto-liiketoimintalinja, Metso, puh. 050 595 1152

Timo Heinonen, kehityspäällikkö, Tampereen Energiantuotanto Oy, puh. 040 801 6805

Metso Twitterissä