Lehdistötiedote kesäkuuta 26, 2014 10.17.40 ap. CET

Maailman ensimmäinen, automatisoitu Lokotrack-laitos Takanen MR:n käytössä

Kattava automatisointi on tulossa keskeiseksi osaksi murskaus- ja seulontaurakointia tela-alustaisilla laitteilla. Sieviläisen maarakennuksen ja murskauksen ammattilainen Takanen MR Oy:n kolmen Lokotrackin murskausketjua ohjataan ensimmäisenä maailmassa Metso DNA-automaatiojärjestelmällä.  Kokemukset ovat myönteisiä.

"On tietysti helppo arvata, onko mukavampaa kuljeskella pölyisten laitteiden melussa vai istua valvomossa ja säätää prosessia hiirtä klikkailemalla. Saamme Metson automaatiolla varmistetuksi parhaat prosessitehot ja parannamme samalla työmukavuutta ja -turvallisuutta," arvioi Takanen MR Oy:n toimitusjohtaja Juha Takanen.  

"Tiedostimme toki, että pioneerina toimiminen toi omat haasteensa ja järjestelmän asennus vei enemmän aikaa kuin olimme suunnitelleet. Nyt, täyteen tuotantokäyttöön päästyämme, olemme vakuuttuneita siitä, että Metso DNA on toimiva järjestelmä ja edustaa tulevaisuuden ratkaisua myös murskausurakoinnissa," Takanen lisää. 

Murskeita Pohjanmaan radalle

Kesäkuun alussa Takasen Lokotrackit murskasivat ja seuloivat 0-56 mm:n eriste- ja välikerroksen murskeita Pohjanmaan ratatyömaalle Riipan louhoksella Kannuksessa.  Takasen murskausketjussa käytetään esimurskauksessa Lokotrack LT120-leukayksikköä ja sen jälkeen rinnakkain LT300GPS- ja LT300GPB-karayksiköitä.

Omaperäinen kaksivaiheprosessi on Takasen murskauspäällikkö Toni Hirvelän ideoima. Esimurska syöttää tavallisen tapaan LT300GPS:ää, josta hienoaines erotellaan välpän läpi LT300GPB-hienokoneelle. Tästä 0-16 mm:n lajikkeet palautetaan välikoneen kuljettimelle. Tuloksena saadaan 0-56 mm:n mursketta, jossa hienoaineksen osuus on vähemmän kuin kaksi prosenttia.

"Hieman jouduimme Lokotrackeja virittelemään, jotta hienomurskan sivukuljetin yltää purkamaan välikoneen pääkuljettimelle. Tätäkin erikoisprosessia ohjaamme Metso DNA:lla vaivattomasti. Ongelmatilanteissa prosessia ei tarvitse pysäyttää kokonaan, sillä voimme vaihtaa ohjauksen kätevästi Lokotrackien IC-puolen säädettäväksi," Toni Hirvonen kommentoi.

Rinnakkaisradan alle, 0,5 metrin karkean sorakerroksen päälle syntyy 1,5 metrin paksuista murskepatjaa keskimäärin 250 tonnia tunnissa. Murske viedään dumppereilla radalle kätevästi louhoksen vieressä sijaitsevaa, väliaikaista tasoristeystä pitkin.

Kaikkiaan Takanen toimittaa noin 1,4 miljoonaa tonnia kiviaineksia vuodessa. Omalla laitoksella murskataan vajaat 900 000 tonnia, lopuista huolehtivat aliurakoitsijat. Soran Takanen urakoi läheisen nevan alta löytyneestä soraesiintymästä Liebherrin massiivisella laahauskaivinkoneella.  

Kattava Metso DNA-paketti

Takasen Metso DNA-paketti on varsin kattava. Se sisältää laitosta ohjaavan prosessiautomaation lisäksi neljä langatonta kameranäyttöä, raportointityökalun sekä etäyhteyden. Louhetta syöttävästä kaivinkoneesta löytyy kameranäytöt sekä kosketusnäytöllä toimiva prosessinsäätö.

"Metso DNA.n käytön opettelu vei vain viikon, sillä samaa sisältöä oli jo aiemmin käyttämässämme PA-järjestelmässä. Kaikki louhosmiehemme opettelevat myös automaation käytön. Teen nyt lähes kaikki säädöt kätevästi valvomossa PC:llä, koneiden luona ei enää tarvitse hyppiä," Toni Hirvelä kertoo.

"Myös etänäyttö on kätevä. Näemme toimistolla reaaliajassa kaikki louhoksen tapahtumat: aktiivisen murskausajan, kapasiteetit ja polttoaineen kulutuksen," hän lisää.

Uudella yhtiönimellä eteenpäin

Martti Takanen aloitti kuljetusliikkeensä yli 40 vuotta sitten yhden Sisu-kuorma-auton yrityksenä, josta yhtiö on vuosien mittaan laajentunut noin 40 henkilöä työllistäväksi, monipuoliseksi maarakennuksen ja murskauksen ammattiosaajaksi.

Toukokuun alussa yhtiössä tehtiin sukupolvenvaihdos, kun yritysvastuu siirtyi perustajalta toisen sukupolven sisaruksille, Juha ja Johanna Takaselle. Samalla Kuljetusliike M. Takanen Ky -yritysnimi muutettiin Takanen MR Oy:ksi.

Kuvatekstit:

Takanen_1: Toimitusjohtaja Juha Takanen voi seurata Metso DNA-etänäytön avulla yhtiön  toimistolla reaaliaikaisesti, miten murskaus sujuu Riipan louhoksella 60 kilometrin päässä.

Takanen_2: Ratahankkeen eriste- ja välikerroksen murskeet tehdään kolmen Lokotrackin ketjulla, jossa LT300GPS ja LT300GPB työskentelevät poikkeuksellisesti osittain rinnakkain.

Takanen_3: Murskauspäällikkö Toni Hirvelä ohjaa koko Lokotrack-laitosta Metso DNA:n avulla sisätiloissa työskennellen ja hiirtä klikkaamalla. Prosessia seurataan neljän kameranäytön välityksellä.

Lisätietoja:

Takanen MR Oy, toimitusjohtaja Juha Takanen, puhelin 040 523 7591.

Metso Minerals, aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä, puhelin 040 833 6738.

Metso Automation, tuotepäällikkö Pasi Airikka, puhelin 040 587 2730.

Esitteet
Nimi
Takanen_1 Lataa
Takanen_2 Lataa
Takanen_3 Lataa

Metso in Twitter