Lehdistötiedote lokakuuta 1, 2015 01.00.00 ip. CET

Metson murskausratkaisu vähentää päästöjä ja parantaa turvallisuutta suurella venäläisellä rautamalmikaivoksella

Metson murskausratkaisu vähentää päästöjä ja parantaa turvallisuutta suurella venäläisellä rautamalmikaivoksella

Metso Oyj:n lehdistötiedote 1.10.2015 klo 13:00 paikallista aikaa

Venäläisellä Olenegorskiy GOK (Olkon) -rautamalmikaivoksella on vihitty koekäyttöön Metson toimittama, louhokseen sijoitettu murskaus- ja kuljetinratkaisu. Kaksi vuotta kestänyt rakennusvaihe on nyt ohi, ja alan viimeisintä huippua edustava järjestelmä toimii täydellä teholla tuottaen merkittäviä hyötyjä.

Ennen Metson ratkaisua Olkon turvautui perinteiseen murskausprosessiin, joka oli rakennettu louhoksen ulkopuolelle. Louhoksen sisällä tapahtuvassa murskauksessa ja hihnakuljettamisessa eli IPCC:ssä (engl. In-Pit Crushing and Conveying) on kuitenkin useita etuja perinteiseen prosessiin verrattuna. IPCC-järjestelmien puolesta puhuvat muun muassa niiden alhaisemmat käyttökustannukset, onnettomuuksien ennaltaehkäisy sekä hiilidioksidipäästöjen väheneminen. Kun perinteisessä järjestelmässä räjäytetty malmi kuljetetaan kaivosautoilla louhoksesta murskaamoon, IPCC-järjestelmässä se murskataan jo louhoksessa ja siirretään eteenpäin hihnakuljettimilla.

Kuvassa: Alexey Tyukavin, Murmanskin alueen varakuvernööri; Alexander Popov, Olkonin johtaja; Oleg Samarsky, Olenegorskin kaupunginjohtaja.

"Tämän louhoksessa tapahtuvan murskaus-, seulonta- ja hihnakuljetinjärjestelmän onnistunut käyttöönotto kaivoksellamme antaa muillekin kaivoksille syytä uskoa ratkaisuun. Olemme itse asiassa ensimmäinen yritys Venäjällä, joka ottaa tällaisen järjestelmän käyttöön, sanoo Olkonin johtaja Alexander Popov.

"Tämä järjestelmä on ainutlaatuinen paitsi Severstalillla, myös koko eurooppalaisessa ja venäläisessä kaivosteollisuudessa. Olemme tehneet yhteistyötä Metson kanssa vuosien ajan, ja saaneet monia onnistuneita projekteja päätökseen. Nyt voimme lisätä listaan IPCC:n", hän jatkaa.

Ensiluokkaisen IPCC-järjestelmän saadakseen Olkon haki toimittajaa, jonka tietotaito riittäisi koko ratkaisun suunnittelemiseen ja toteuttamiseen yksin. Metson toimittama ratkaisu kattaa sekä esi- että välimurskauksen ja hihnakuljettamisen, ja sen kapasiteetti on 1200 tonnia tunnissa.

"Tämä projekti on Olkonin, heidän teknisen edustajansa Giproshakhtin ja Metson välisen erinomaisen yhteistyön tulosta. Metso valjasti IPCC-ratkaisun suunnitteluun ja toteutukseen monikansallisia tiimejä. Olkon osoitti luottamusta paitsi laitteisiimme, myös prosessiosaamiseemme ja projektintoteutuskykyihimme, ja me vastasimme toimittamalla mallikelpoisen IPCC-ratkaisun", sanoo Metson projektipäällikkö Frédéric Barou.

Metson ratkaisu koostuu AF10-84 -ketjusyöttimestä, Nordberg® C200(TM) -leukamurskaimesta, RF2448 -kaivosseulasta, Nordberg® HP800(TM) -karamurskaimesta, hihnakuljettimista sekä räätälöidyistä sähkö- ja automaatiojärjestelmistä, ympäröivistä tukirakenteista sekä huoltovälineistä. Sopimus kattoi myös asennuksen valvonnan, käynnistyksen ja käyttöönoton.

Helpompaa huoltoa ja pienempi energiankulutus

Taitava, yksityiskohtiin asti ulottuva suunnittelu tarjoaa Olkonille lisäksi erityisiä hyötyjä. Metson uuteen Nordberg® NCHD -kaivosmallistoon kuuluvat hihnakuljettimet ovat helppoja huollettavia ja suojaavat erinomaisesti koviltakin pakkasilta. Suppilon rakenteeseen kuuluu sisäänrakennettu puskuri, joka vähentää kulutussuojien menekkiä. Lisäksi kaikkia ratkaisun osia hallinnoidaan Metson suunnittelemalla, edistyksellisellä ohjausjärjestelmällä, joka pitää materiaalivirran vakiona ja optimoi murskaimen kuorman. Tämä mahdollistaa matalamman energiankulutuksen tonnia kohti verrattuna vanhempiin, ohjaamattomiin murskauslaitoksiin.

Turvallisuuden maksimoimiseksi koneet on varustettu kattavalla joukolla kulku- ja huoltotelineitä. Lisäksi Metso suunnitteli ja asensi uusimpien standardien kanssa yhteensopivia suojuksia ja peitteitä etenkin kuljettimiin ja murskaimiin. Elektroniikkaan kuuluu turvallinen huoltomoodi paikallisilla ohjausrasioilla, sekä mainetta niittäneet, lukittavat moottorineristyskatkaisijat, jotka entisestään lisäävät huoltohenkilöstön turvallisuutta.

Rautamalmia Napapiirin pohjoispuolelta

Murmanskin Olenegorskissa 200 kilometriä Napapiiristä pohjoiseen sijaitseva Olkon on paitsi Venäjän pohjoisin, myös yksi maan tärkeimmistä rautamalmirikasteen tuottajista. Kaivos työllistää 1900 ihmistä, ja sen vuotuinen tuotanto yltää noin 4,4 miljoonaan tonniin. Sen omistaja, Severstal, on yksi maailman suurimmista teräs- ja kaivosyhtiöistä.

Lisätietoa IPCC:stä englanniksi:
http://www.metso.com/showroom/mining/in-pit-crushing-and-conveying-saves-more-than-just-fuel/
http://www.metso.com/solutions/in-pit-crushing-and-conveying-ipcc-solutions/

Metso on maailman johtava kaivos- ja kivenmurskausalan sekä virtauksensäätö-liiketoiminnan teollisuusyritys. Tietotaitomme, asiantuntijamme ja edistykselliset ratkaisumme tuovat kestävää tehokkuuden ja kannattavuuden parannusta asiakkaidemme liiketoimintoihin.

Turvallisuus on meille ykkösasia. Tuotevalikoimamme koostuu kaivos- ja maarakennusalan laitteista ja järjestelmistä sekä teollisuusventtiileistä ja venttiiliohjaimista. Ratkaisumme perustuvat vuosikymmenien kuluessa kertyneeseen prosessiosaamiseen ja mittavaan palveluvalikoimaan. Niitä tukevat maailmanlaajuinen, yli 90 huoltokeskuksen verkostomme, tuhannet palveluammattilaisemme ja laaja logistiikkaverkostomme.

Metson osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. Vuonna 2014 Metson liikevaihto oli 3,7 miljardia euroa.  Metso palvelee asiakkaitaan noin 13 000 ammattilaisen voimin yli 50 maassa. Expect results.

www.metso.com/fi, www.twitter.com/metsogroup

Lisätietoja:
Katerina Tolkki, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Venäjä ja IVY, Metso, puh. +7 495 739 88 80, sähköposti: katerina.tolkki@metso.com

Anne Rantanen, johtaja, Viestintä, Metso Oyj, puh. 020 484 2253, sähköposti: anne.rantanen@metso.com

Esitteet
Nimi
Kuva Olkonista Lataa

Metso Twitterissä