Lehdistötiedote toukokuuta 21, 2015 12.30.00 ip. CET

Metson Lokomo 100 vuotta - höyryveturivalmistajasta liikuteltavien murskauslaitteiden osaamiskeskukseksi

Metson Lokomo 100 vuotta - höyryveturivalmistajasta liikuteltavien murskauslaitteiden osaamiskeskukseksi

Metso Oyj:n lehdistötiedote 21.5.2015

Metson sata vuotta täyttävä Tampereen yksikkö, paikallisille tutummin Lokomo, juhlii toukokuussa satavuotista teollista taivaltaan. Oy Lokomo Ab:n toiminta käynnistyi Tampereella huhtikuussa 1915. Nykyään Metson Tampereen yksikkö on yhtiön liikuteltavien murskauslaitteiden tärkein, globaali osaamiskeskus. Tampereella kehitetään murskaus- ja seulontalaitteita kiven ja malmin tehokkaaseen ja turvalliseen pienentämiseen.

- Lokomon satavuotinen historia on osoitus muuntaumiskyvystä ja luovuudesta sekä teknologian terävimmässä kärjessä pysyttäytymisestä jo sadan vuoden ajalta. Historiansa aikana Metson Tampereen yksikkö on rohkeasti muuntautunut ja kehittänyt tuoreita innovaatioita ajan vaatimuksiin sopiviksi. Hieno esimerkki tästä on yksikön kehittyminen nyky-Metsolle globaalisti merkittäväksi murskauslaitteiden osaamiskeskukseksi, sanoo Metson toimitusjohtaja Matti Kähkönen.

- Lokomon yksikön menestys ja kehittyminen Metson murskainteknologian hermokeskukseksi kuluneen sadan vuoden aikana ei olisi ollut mahdollista ilman kaikkia niitä tuhansia lokomolaisia, jotka ovat olleet osaltaan rakentamassa yksikön vahvuuksia ja osaamista, toteaa Metson Tampereen paikallisjohtaja Pirjo Virtanen.

Lokomo aloitti toimintansa 1915 kilpailevana höyryveturitehtaana paikalliselle Tampellalle. Junaa kuvaavasta lokomotiivista kehitettiin myös yhtiönimi. Jo muutama vuosi myöhemmin Lokomo valmisti ensimmäiset murskaimet, jota toimitettiin  mm. Tie- ja vesirakennushallitukselle. Veturi- ja murskainvalmistuksen keskeinen vauhdittaja oli oma, jo 1920-luvulla varsin nykyaikainen teräsvalimo.

Lokomo on valmistanut historiansa aikana varsin laajaa tuotevalikoimaa: kirkonkelloja, turpeennostokoneita, tiejyriä ja -höyliä, ajoneuvonostureita ja metsäkoneita. Neuvostoliiton tiedeministeriölle valmistetut kaksi syvänmeren sukelluspalloa aiheuttivat pienen, ulkopoliittisen skandaalin.

Tänään reilut 700 työntekijää työllistävä Tampereen tehdas valmistaa pääosan Metson liikuteltavista murskauslaitteista, joita on 30 vuoden aikana tehty yli 7 000 kappaletta.

Metso on maailman johtava kaivos- ja kivenmurskausalan sekä virtauksensäätö-liiketoiminnan teollisuusyritys. Tietotaitomme, asiantuntijamme ja edistykselliset ratkaisumme tuovat kestävää tehokkuuden ja kannattavuuden parannusta asiakkaidemme liiketoimintoihin.

Turvallisuus on meille ykkösasia. Tuotevalikoimamme koostuu kaivos- ja maarakennusalan laitteista ja järjestelmistä sekä teollisuusventtiileistä ja venttiiliohjaimista. Ratkaisumme perustuvat vuosikymmenien kuluessa kertyneeseen prosessiosaamiseen ja mittavaan palveluvalikoimaan. Niitä tukevat maailmanlaajuinen, yli 90 huoltokeskuksen verkostomme, tuhannet palveluammattilaisemme ja laaja logistiikkaverkostomme.

Metson osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. Vuonna 2014 Metson liikevaihto oli 3,7 miljardia euroa.  Metso palvelee asiakkaitaan noin 14 000 ammattilaisen voimin yli 50 maassa. Expect results.

www.metso.com/fi, www.twitter.com/metsogroup

Lisätietoja:

Pirjo Virtanen, Tampereen paikallisjohtaja, Metso, puh. 020 484 4237, sähköposti: pirjo.virtanen@metso.com 

Metso Twitterissä