Lehdistötiedote marraskuuta 25, 2016 11.02.31 ap. CET

Monipuolisella Metson ST2.8-seulalla onnistuu vaikka kutukivien seulonta järvilohille

 

Monipuolisuus kuvaa erinomaisesti Metson uusimman, Lokotrack ST2.8-seulan ominaisuuksia. Lieksalainen maarakennusalan yrittäjä Veljekset Kokkonen Ky on ehtinyt seuloa runsaassa kuukaudessa ST2.8:lla erikokoisia hiekoitusepeleitä, soraa, multaa ja niinkin erikoista lopputuotetta kuin kutukiviä auttamaan järvilohikannan lisääntymistä.

Kutukivillä parannetaan erittäin harvinaisen järvilohen lisääntymismahdollisuuksia Naarakoskella, Lieksanjoen vesistöreitillä. Koskialue sijoittuu maankuulun, luonnonsuojelu- ja koskialueita käsittävän Ruunaan kalastusalueen alajuoksulle.

Järvilohet suuntaavat järviltä jokien yläjuoksuille lisääntymään, jolloin onnistuneen mädinlaskun turvaksi tarvitaan kananmunankokoisia kivikkoja. Isommat, päänkokoiset kivet suojaavat pienten taimenenpoikasten elämän alkua.

Sorapenkasta seuloontuu kutu- ja poikaskiviä

Kolmannen polven maarakennusurakoitsija, murskauksesta ja seulonnasta vastaava Juha-Pekka Kokkonen käynnisti Lokotrack ST2.8-seulan yhtiön vuokraamalla, lumisella Pekkilän maa-ainesalueella Lieksassa lokakuun lopussa jo aamuhämärissä.

"Seulomme sorapenkasta kolmenkokoisia luonnonkiviä: 30-60 mm:n kutukiviä, 100-250 mm:n poikaskiviä ja 20-100 mm:n pienpoikaskiviä. Urakassa tehdään yhteensä runsaat 1300 kuutiota," Juha-Pekka Kokkonen mainitsee.

"Työ sujuu vauhdikkaasti. Seulomme 14 millin iskulla, ja seulaan saa syöttää niin paljon tavaraa kuin kaivinkoneella ehtii nostella. Käytämme seulan ylätasossa kolmessa lohkossa reikälevyjä, yhdessä teräsverkkoa kuten myös alatasolla," Kokkonen lisää. 

"Seula, jolla ei tarvitse tussaroida"

Veljekset Kokkonen hankki ensimmäisen, pyöräalustaisen, sähkökäyttöisen murskausketjunsa Metsolta jo 1980-luvun alussa. Se on täydentynyt vuosien mittaan tela-alustaisella kaksivaihelaitoksella. Syyskuussa yhtiö hankki Lokotrack ST2.8-seulan.

"Ensikokemusten perusteella ST2.8 on seula, jolla ei tarvitse tussaroida. Mitä tahansa on tarvinnut tähän mennessä seuloa, homma on onnistunut.  Kotimainen on turvallinen valinta, kun osat ja huolto ovat tarvittaessa lähellä," Juha-Pekka Kokkonen painottaa.

"Hyvä polttoainetalous lisää työn kustannustehokkuutta. Tehokas seula on kuluttanut vain runsaat 12 litraa tunnissa, mikä on alhainen luku seulottaessa yli 200 tonnin tuntikapasiteetilla," hän lisää.

Veljekset Kokkosella on toiminnassaan kolme eri tukijalkaa: maarakennusalan kuljetuspalvelut, urakointi sekä murskaus ja seulonta.

Pääosin Itä-Suomessa toimiva, noin 20 työntekijää työllistävä yritys murskaa ja seuloo vuodessa noin puoli miljoonaa tonnia kiviaineksia. Kun pieniäkin asiakkaita palvellaan, kertyy laitesiirtoja vuodessa noin 40.

Kutukivet isoon tarpeeseen

Kutukivet Veljekset Kokkonen seuloo Kuopion Teho-Louhinta Oy:lle, joka huolehtii Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen toimeksiannosta kivien asennuksesta Naarakoskeen. Työ tehdään vuoden 2016 lopulla, jolloin seuraavan vuoden syksyllä järvilohilla on uusia ja parempia kutupaikkoja.

Kutukivet tulevat isoon tarpeeseen, sillä luontaista järvilohikantaa löytyy Suomesta vain harvoilta latvavesistöiltä. Kivi-ja sorapohjaisissa koskissa poikasiksi selviytyy vain noin prosentti kalakannasta.

Lisätietoja:

Veljekset Kokkonen Ky, Juha-Pekka Kokkonen, puhelin   0400 271 253, sähköposti tommi.kokkonen@pp.inet.fi

Metso, Minerals-toimiala, aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä, puhelin 040 833 6738, sähköposti jussi.m.makela@metso.com

Esitteet
Nimi
Kokkonen-1 Lataa
Kokkonen-2 Lataa
Kokkonen-3 Lataa

Metso in Twitter